ARCHIEF

Clinic ploegen 6 december 2014 Veendam

Mooi weer, een goede belangstelling en 4 aanspanningen op het land. Een mooie reportage vindt u op Westerwolde Actueel

 

Clinic Ploegen 30 september 2013 Onnen

Voor foto’s klik hier voor een link naar de site van Andrea van der Ploeg

 

Koetsiersbewijs enkelspan, tweespan en vierspan 2013

 

men13pers

De 13 geslaagde kandidaten voor het koetsiersbewijs en examinator Gerrit Haakmeester, 29 september 2013

 


 

Klassementsrit rondom de Blauwe Stad, 6 juli 2013

Op zaterdag 6 juli hebben we een begin gemaakt met een nieuwe traditie, een klassementsrit in samenwerking met de Groenmarkt en de NVTG.

Maar liefst 17 aanspanningen gingen van start op een mooie zonovergoten dag, de route voerde door het mooie oldambt, met een stop op de historische grond van Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda.

 

Voor foto’s gemaakt door Mark Mook klik hier.

 

Clinic Ploegen 6 oktober 2012

Op zaterdag 6 oktober werd voor de tweede keer een clinic ploegen gegeven, deze keer bij Stal van Rensen te Veendam. Ondanks het regenachtige weer op vrijdag en de slechte weersvoorspelling voor zaterdag besloot het bestuur van de Menacademie de clinic toch te laten doorgaan, want het land lag er goed bij. De zaterdag begon regenachtig, maar we konden onder de kapschuur van Arend en Jacqueline lekker droog zitten. Na koffie met cake en een stukje theorie van Be Bekkering, werd het eerste paard ingespannen, de 4-jarige merrie Nienke van Jacob Alberts. Nienke deed het goed, zodat het tweede span paarden ook aan de bak kon, de groninger merrie Zalenka en ruin Beernd van Marcel Lasker. Zij hadden het werk al eerder gedaan, en dat was te merken. Ook de Schwartzwalder Fuchs Boris van Alie de Raaf was weer present, en deed het ook uitstekend.

Tussen de middag was er een overvloedige lunch met heerlijke snert gekookt door Mw. Bekkering en stamppot boerenkool met gehaktballen en jus gekookt door Jacqueline van Rensen, die ook zeer in de smaak viel. Na afloop kon men geen “pap” meer zeggen. Daarna kon men op het land de calorieën er weer af lopen, want er moest nog meer geploegd worden.

De clinic mocht zich verheugen in een grote belangstelling. Velen kwamen langs om het oude ambacht van dichbij te aanschouwen. Lokaal TV Veendam was met een cameraman aanwezig.

De beste stuurlui stonden aan wal, en dit bedoelen wij in positieve zin. Een aantal van de belangstellenden waren oudgedienden, die vroeger zelf het echte werk nog gedaan hadden. Zij waren maar al te bereid om hun kennis met ons te delen, en al hun tips, adviezen en verhalen vielen in goede aarde, want het is tenslotte de doelstelling van de Menacademie, om de kennis die er nog is en verloren dreigt te gaan, over te dragen op de nieuwe generatie. Heren, onze dank daarvoor!

Al met al kunnen wij terugkijken op een geslaagde en gezellige dag.

 

Voor foto’s van het ploegen op 6 oktober, gemaakt door Riemie Lasker, klik hier.

Voor foto’s van het ploegen op 6 oktober, gemaakt door Helen Meijer, klik hier.

Voor filmpjes van het ploegen op 6 oktober, gemaakt door Erik Schipper en Riemie Lasker, klik hier.

 

De Menacademie op het 30-jarig jubileum van Vereniging het Groninger Paard te Tolbert zaterdag 22 september 2012

Op 22 september werd in Tolbert het 30-jarig jubileum van de Vereniging het Groninger Paard gevierd met een drukbezochte dag waarop dit veelzijdige paardenras de hoofdrol speelde.

Stichting de Menacademie mocht zich daar presenteren met een vierspan jonge Groninger paarden. Dit was een gelegenheidsaanspanning bestaande uit de drie Groninger paarden O-Jay, Beernd en Zalenka, eigendom van Stal Concordia te Scheemda en de jonge Groninger ruin Evert die eigendom is van de Fam. Bekkering uit Woldendorp. Op zondag 2 september werden de paarden in Scheemda voor het eerst ingespannen, waarna ze eerst even in het weiland rond mochten rijden. Daarna ging het met koetsier Albert de Graaf op de bok de weg op, door Heiligerlee richting Winschoten en weer terug. Een paar dagen later ging het dwars door Winschoten, maar nu op een doordeweekse dag rond het spitsuur. Ondanks de drukte in de binnenstad gaven de paarden geen krimp.

Op 9 september liep het span voorop in een koetsentocht met 20 aanspanningen vanuit Onnen, waarna Albert de Graaf er nog een vaardigheidsparcours mee reed, op niet onverdienstelijke wijze. Tenslotte werd er op 16 september nog een mooie tocht door de bossen rond Noordlaren gemaakt, en nu stond het span voor een fraaie 8-persoons Sporting Break, eigendom van Dhr. L. Abbring uit Onnen. Met deze Break bracht koetsier Bé Bekkering, mennend volgens het klassieke Achenbach systeem, op zaterdag 22 september het bestuur van de Vereniging het Groninger Paard binnen in de manege, waarna de dag met enkele toespraken geopend werd, gedurende welke tijd het span onberispelijk stil bleef staan.

Later op de dag werd onder leiding van de beide instructeurs Albert de Graaf en Bé Bekkering de in Denemarken gefokte groninger hengst Landos af Hvarregepresenteerd, die op stal staat bij Jaqueline van Rensen te Veendam. Het paard was betuigd, maar Jacqueline had zelf geen enkele menervaring, en had ook het paard nooit voor de wagen gezien. De Menacademie onderwierp Landos aan een bruikbaarheidsproef, waarbij de conclusie was, dat het paard goed betuigd en zeer braaf was, maar in het begin nog wel even door een ervaren menner getraind moest worden. De dames Jacqueline van Rensen en Elina Boerma kregen menles, eerst met een ervaren paard van de Menacademie, en later met de hengst Landos voor de wagen. Het resultaat was in Tolbert te bewonderen. Nadat Albert de Graaf de hengst had binnengereden en Bé Bekkering iets had verteld over het doel van en de gang van zaken bij de bruikbaarheidsproef, namen de dames om de beurt de leidsels over en lieten zien wat ze in een paar maanden tijd al hadden geleerd. De prachtige hengst, die was ingespannen voor een klassieke Deense Wagonette, deed uitstekend zijn best en liet zich zonder problemen door de bak leiden.

Tenslotte werd het publiek nog onthaald op een spetterende demonstratie vierspan rijden door Albert de Graaf, die liet zien wat er allemaal al mogelijk is met een span jonge groninger paarden die pas voor de vijfde keer samen voor de koets staan. Met de grooms Marjolein Wijnalda en Nina Sikkens achterop werd er zelfs kort stukje gegaloppeerd. Het publiek genoot duidelijk van deze show. Al met al was het een goede presentatie van zowel het groninger paard, als van de Menacademie.

vierspan tolbert 220912

 

Albert de Graaf tijdens de demonstratie van het vierspan Groningers (foto: Koos Leemhuis)

Voor nog enkele foto’s gemaakt door Koos, klik hier

Voor filmpjes van deze dag, klik hier.

 

Clinic Keuringsklaar maken van paarden op 2 juni 2012

Voor foto’s van de clinic keuringsklaar maken van paarden klik hier.

 

Bourtangetocht op 28 mei 2012

Voor foto’s van de Bourtangetocht klik hier.

 

Clinic Marathon rijden 21 april 2012

Op 21 april 2012 vond de clinic marathon rijden plaats bij de familie de Graaf, Stal de Berkenhoeve, te Veelerveen. Het terrein zag er feestelijk uit met de kleurige pionnen en andere onderdelen van het vaardigheidsparcours en de marathon hindernissen. Het weer zat ook reuze mee, met uitzondering van enkele buien was het prima toeven in de buitenlucht.

Na ontvangst met koffie en cake kregen de deelnemers en de andere belangstellenden uitleg over het verloop van de dag, door de beide instructeurs, Bé Bekkering en Albert de Graaf. Daarna ging men het parcours verkennen. Er werd zelfs een waterbak gecreëerd, zodat de combinaties ook op dit onderdeel konden oefenen. Daarna werd er ingespannen en kon iedereen op zijn/haar eigen niveau en tempo gaan oefenen. Daarbij werd er steeds feedback gegeven en gedurende de dag zag men duidelijk vooruitgang bij de deelnemers.

De sfeer was ongedwongen en ontspannen, waardoor iedereen zich op zijn gemak kon voelen. Tussen de middag werd er uitgespannen, zodat de paarden zowel als de menners en de grooms even konden uitrusten en iets eten en drinken.

Daarna werd er verder geoefend op nieuwe hindernissen en kon men ook de hindernissen van die ochtend weer oefenen zo vaak men wilde.

Na afloop konden de deelnemers terug zien op een welbestede dag, en de instructeurs waren erg blij over de progressie die er te zien was bij de deelnemende combinaties. De deelnemers kregen een certificaat van deelneming uitgereikt.

Voor de video, gemaakt door Koos Leemhuis, klik Hier.

Voor de foto’s, gemaakt door Andrea van der Ploeg, klik Hier. (Andrea heeft meer dan 600 foto’s gemaakt; als u nieuwsgierig bent naar de rest van de foto’s neem dan even contact met ons op)

 

Clinic Ploegen 31 maart 2012

Op 31 maart 2012 ging de eerste activiteit van de Menacademie van start: een clinic ploegen met de enkel- of tweeschaarploeg.

Op een rustieke kleine akker met mooie lichte zandgrond in de buurt van Onnen traden drie combinaties aan om het edele ambacht van het ploegen onder de knie te krijgen: Miranda Bovee en Ivo van Riel met de Belg Sonja, Ali de Raaf met de Schwarzwalder Fuchs Boris en Marcel Lasker en Erik Schipper met de Groningers Beernd en Zalenka.

Onder de deskundige leiding van Bé Bekkering en Klaas Jan van der Ploeg gingen de cursisten aan het werk. Eerst werd het afstellen van de ploeg behandeld, daarna werd er ingespannen en de eerste voor uitgezet. Dat deze niet helemaal kaarsrecht werd, mag de cursisten vergeven worden, want zowel het paard als de menner hadden het nog nooit eerder gedaan.

Sonja vond het in het begin moeilijk om in de voor te lopen, waardoor het hanteren van de ploeg niet mee viel. Maar toen de brave Belg het éénmaal door had, ging het steeds beter, en aan het einde van de dag konden Miranda en Ivo zelfstandig ploegen.

Boris van Ali de Raaf had ook nooit eerder voor de ploeg gelopen, maar deed het erg goed, het leek alsof het dier het echt leuk vond, hij ging lekker in het tuig hangen en gooide zijn gewicht in de strijd.

De groningers wilden er eerst even vandoor maar na 50 meter gaven ze zich over en gingen keurig aan het werk. Zij liepen in het tweespan eerst voor de enkelschaar en later ook voor de tweeschaar. Aan het einde van de dag werd door Marcel en Erik met alleen Zalenka voor de enkelschaar nog de wendakker omgeploegd en dat ging super!

Het weer was helder, maar koud en winderig, met af en toe een gure bui, maar dat mocht de pret bij de cursisten niet drukken, die waren toch wel in beweging en kregen het niet koud. Voor de toeschouwers die er op af gekomen waren, was het echter afzien. Gelukkig was er warme koffie, soep en broodjes om de verkleumde lijven weer wat op te warmen.

Aan het einde van de dag kregen de cursisten nog een certificaat uitgereikt, en daarna keerde iedereen moe maar voldaan huiswaarts.

Foto’s klik hier (gemaakt door Andrea van der Ploeg)

Video klik hier (gemaakt door Riemie Lasker)