Activiteiten

Activiteiten van de Menacademie zijn:

Clinics werken met het aangespannen paard

Wij organiseren regelmatig clinics voor het werken met het aangespannen paard, zoals ploegen en boomslepen. Wij stellen ervaren aanspanningen beschikbaar zodat u onder deskundige leiding de basisprincipes en veiligheidsaspecten van het aangespannen werk leert.

Kennismaking met het aangespannen rijden

Veel mensen hebben belangstelling voor het aangespannen rijden, maar je moet een keer beginnen.
Bij de menacademie kunt u onder begeleiding van ervaren menners kennis maken met het aangespannen rijden, zonder daarvoor zelf te investeren in een paard, tuig of wagen.
Afhankelijk van uw voorkennis leert u over de omgang met paarden, verzorging, optuigen, aanspannen en rijden.

Bruikbaarheidsproef

Bij het aangespannen rijden speelt veiligheid een grote rol, meer dan bij het rijden onder de man / vrouw:
er hangt altijd een aanspanning achter het paard, daardoor zijn de gevolgen van het oncontroleerbaar worden van de aanspanning altijd veel ernstiger dan bij het rijden.
Om te beoordelen of een combinatie (menner/ruiter) verantwoord de weg op kan, of in een colonne of groep kan rijden heet de menacademie een bruikbaarheidsproef ontwikkeld.
Het resultaat van deze beoordeling is niet een keihard ja of nee, de combinatie krijgt een omschrijving van de geschiktheid en een schriftelijk overzicht van eventuele aandachtpunten

Menbewijs

Verzorgen van opleidingen en examens voor het menbewijs (ofwel koetsiersbewijs) enkelspan, tweespan en langspan (tandem en vierspan)

Wij leren je:

  • Algemene kennis van paarden en aanspanningen
  • Omgang met paarden, voeding, ziektes, problemen herkennen en oplossen
  • Theorie menbewijs
  • Praktijk mennen

De praktijklessen worden gegeven onder begeleiding van ervaren instructeurs, de Menacademie stelt geschikte combinaties beschikbaar.

De opleiding wordt afgesloten met een SRR examen.